Değerli Konut Vergisi Eretlendi.

Değerli Konut Vergisi Eretlendi.

Değerli Konut Vergisi Eretlendi.
  • 6 Nisan 2020
  • Libra YMM Editör Ekibi

20 Şubat tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7221 sayılı kanun ile Değerli Konut Vergisinde ciddi değişiklikler yapılarak uygulama bir sene ertelendi.

Yapılan bu yeni düzenleme ile ne gibi değişikliklerin gerçekleştiğine göz atalım;

Değerli Konut Vergisi 1 Yıl Ertelendi; Değerli konut vergisine ilişkin mükellefiyet 2021 yılının başından itibaren başlayacaktır. 2020 yılına ilişkin olarak 2020 yılında verilmesi gereken beyannameler de verilmeyecektir. Yani, 2020 yılı Şubat ayında verilmesi gerekirken, vergi idaresi tarafından 1 ay ertelenerek Mart ayında verilmesi uygun görülen Değerli Konut Vergisi Beyannamesinin verilmesine artık gerek kalmadı.

Mesken Nitelikli Tek Taşınmazı Olanlar, Değerli Konut Vergisinden Muaf Tutuldu; Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanlara muafiyet getirildi. Buna göre, mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar değeri ne olursa olsun Değerli Konut Vergisi mükellefi olmayacak, beyanname vermeyecek ve Değerli Konut Vergisi ödemeyecek.

Değerli Konut Vergisine Tabi Birden Fazla Taşınmazı Bulunanların, En Düşük Değerli Mesken Nitelikli Tek Taşınmazı Vergiden Muaf Tutuldu; Birden fazla Değerli Konut Vergisi kapsamına giren mesken nitelikli taşınmazı olanların en düşük değerli tek taşınmazı vergiden muaf tutuldu.

Vergileme Oranları; Değeri 5 milyon lirayı aşan konutların, 5 milyon liralık kısmına muafiyet getirildi. Getirilen bu muafiyete göre vergileme oranları aşağıdaki gibi oldu;

5.000.000 TL ile 7.500.000 TL arasında olanlar (bu tutar dâhil) 5.000.000 TL'yi aşan kısmı için 10.000.000 TL'ye kadar olanlar (bu tutar dâhil) 7.500.000 TL'si için 7.500 TL, fazlası için 10.000.000 TL'den fazla olanlar 10.000.000 TL'si için 22.500 TL, fazlası için
(Binde 3) (Binde 6) (Binde 10)

oranında vergilendirilir.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığına Ait Mesken Nitelikli Taşınmazlar da Muafiyet Kapsamına Alındı; TOKİ Başkanlığının sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlara da muafiyet getirilmiştir.

Değerli Konut Vergisinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce Belirlenen Değer Değil, Konutun Emlak Vergisi Değeri Esas Alınacak; Değerli konut vergisinin uygulamasında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce değer belirleme uygulamasına son verildi. Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen bina vergi değeri esas alınacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce Belirlenen Değerler Ne Olacak?

Emlak Vergisi Kanuna eklenen geçici madde ile daha önce 2020 yılına ilişkin olmak üzere değerli konut vergisine ilişkin olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce belirlenen değerlerin dikkate alınmayacağı özellikle hükme bağlandı.

Böylece Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce 2020 yılı için belirlenerek vatandaşlara tebliğ edilen değerler artık geçerliliğini yitirdi. Ayrıca, vatandaşların bu değerlere karşı artık dava açmalarına da gerek kalmadı.